כללי

המלאך השומר? חשיפה מלאה של המיזם החברתי הראשון מסוגו שזועק להורים – "כך תגנו על האוצר שלכם מהטרדות וצילוק נפשי":

כולנו שמענו בעבר על זוועות הפדופילים ש"אורבים" לילדינו מעבר לפינה ועל מעשי סדום מצלקים שהורסים משפחות. רובנו נאחזים באמונה העיוורת ש"לי זה לא יקרה", אך הסטטיסטיקה מוכיחה אחרת. קיימים בישראל ארגונים רבים שמציעים סיוע לנפגעי תקיפה מינית, אך עוד לא נתקלנו בארגון שפועל כדי למנוע את הזוועות האלה מראש, עד עכשיו. כששמעתי לראשונה על המיזם החברתי והייחודי – "שומר מסך", שמטרתו להקדים תרופה למכה ולתת להורים ידע וכלים מיוחדים שעד לא מזמן היו מוכרים רק למומחים בתחום, סקרנותי גברה יחד עם ניצוץ של תקווה. יצאתי לבדוק מה עומד מאחורי המיזם החדשני ובכתבה הזו תיחשפו למה שגיליתי:

עורך הכתבה: מעיין כהן

"אל תדבר עם זרים", "תמיד תיצמד לאמא ואבא", "אל תלך ברחוב בלילה לבד". נשמע לכם מוכר? נכון, זה בדיוק מה שההורים שלנו אמרו לנו כשהיינו ילדים והרבה מאיתנו מעבירים את "פניני החוכמה" האלה גם לילדינו, במחשבה שזה מה שישמור עליהם מפני סכנה, אך המספרים מראים שזה לא ככה. למען האמת הסטטיסטיקה מזעזעת. 1 מכל 5 ילדים בישראל מוטרד מינית ומצולק נפשית לשארית חייו. זה הנתון המחריד שפרסם איגוד מרכזי הסיוע לנפגעי תקיפה מינית בארץ. איגוד זה ועוד רבים כמוהו, נרתמים לעזרה ותומכים במשפחות המצולקות שהיו בטוחות שאצלן זה לא יקרה ושהן בבקרה מלאה על הילד שלהן, אך המזל לא היה לצידן והילד היה במקום הלא נכון ובזמן הלא נכון. עם כמה שהפעולות שהארגונים האלה נוקטים משמעותיות לאותן המשפחות המסכנות, לנו חשוב לחסל כמה שיותר סיכויים שמקרי פדופיליה ותקיפה מינית ייגעו בילדים שלנו, ולמנוע את הזוועות מראש. חלקנו אפילו ניסינו להתקין תוכנות ריגול על הטלפונים של הילדים שלנו במחשבה שלהיות במעקב 24/7 אחריהם יפתור את הבעיה.. מה התוצאה? הדבר הזה מהווה חדירה לפרטיותם של הילדים ונותן תחושה ממש לא נעימה של "סטוקינג" ולחץ, ובסופו של דבר במקום לשמור ולתקשר טוב יותר עם הילדים שלנו, אנחנו יוצרים ריחוק ואנטי מהצד של הילדים. אז נשאלת השאלה: איך אנחנו שומרים על האמון של ילדינו ומוודאים שהביטחון והתמימות של ילדינו ישמרו ויישארו מוגנים, מבלי לפגוע בתקשורת בינינו, לחדור לפרטיות הילדים וליצור ריחוק לא רצוני? עלו בי רגשות תקווה והערכה כששמעתי לראשונה על הפרויקט החברתי החדשני "שומר מסך", שנוצר במטרה להעניק להורים את כל הידע והכלים האפשריים כדי למנוע מילדיהם ליפול קורבן למעשי סדום מבלי שיחדרו לפרטיותו של הילד, והבנתי כי מדובר במשהו שעוד לא נתקלתי בו. החלטתי לבדוק מה עומד מאחורי הפרויקט וכמובן, לשתף אתכם ההורים, במה שגיליתי.


סהר קאשי, מייסד ומנכ״ל המיזם החברתי "שומר מסך": "תמיד חיפשתי לפתור בעיות דחופות בחברה הישראלית. מבחינתי אין עוד בעיה יותר דחופה ומזעזעת שצריך לחסל מאשר תופעת הפדופילים והתקיפות המיניות על ילדים". (מקור: העולם הבוקר, חדשות 13)

לאחר שחקרתי והעמקתי בנושא, לצערי גיליתי, כי תופעת הפדופילים, ההטרדות והתקיפות המיניות בישראל, שכיחה הרבה יותר ממה ששיערתי. בחיפוש נתקלתי במאות כתבות, סרטונים, הודעות וואטסאפ ושיחות מוקלטות של פדופילים שיצרו קשר עם הילד, ושידלו אותו למפגש פרטי בארבע עיניים, לעיתים תוך כדי ניצול התמימות של הילד ושכנועו שהמעשה הוא נכון. דבר נוסף שגיליתי, הוא שרוב ההורים אינם יודעים כיצד למנוע את הבעיה הזאת מראש, ורובם חושבים שהתקנת אפילקציות ותוכנות מעקב כאלה ואחרות בטלפונים של הילדים שלהם תפתור את הבעיה. בסוף תמיד הם מגלים שלא רק שהדבר יוצר ריחוק בינם לבין ילדיהם ומהווה פגיעה חמורה בפרטיותם, אלא זה יוצר יותר אנטי ומשבר אמון מצד הילדים, שכן ההורים מנסים "לשלוט בהם בכוח" ולא נותנים להם מספיק חופש תנועה. בסופו של דבר זה גורם ללחץ נפשי עוד יותר גבוה מצד ההורים, וחוסר יכולת לשמור ולהגן על הילדים כפי שהם רוצים. מה שעוד יותר הפתיע אותי, הוא "הטיפול הלוקה" שהמדינה שלנו מייחסת למקרים האלה, שנראה מהצד שזה ממש לא בראש סדר העדיפויות שלה.

פה כבר הבנתי שמלבד הארגונים האצילים שמסייעים לנפגעי התקיפה המינית, כמה נחוץ מישהו שיוכל למצוא את הדרך להגן על תמימותם של הילדים שלנו ולחסל כמה שאפשר את הסיכויים שיקרה דבר כזה להם.

בנקודה הזו החלטתי לקבוע פגישת זום אישית עם סהר קאשי, מנכ"ל ומייסד פרויקט "שומר מסך" במטרה להבין לעומק יותר מה התפקיד של הפרויקט הזה ואיך הוא יכול לעזור לכל הורה במדינת ישראל להשקיט את הנפש בכל פעם שהילד יוצא מדלת הבית. לאחר שהבנתי את חשיבות הפרויקט החברתי וכיצד הוא עובד, החלטתי לשתף אתכם בתובנות:

מה מייחד את הפרויקט של "שומר מסך" ומה ההבדל משאר המיזמים והאיגודים שנלחמים בתופעת הפדופיליה?

"הכל.", אומר סהר בביטחון. "מה שמבדיל את הפרויקט הזה מהשאר, זה שהוא הראשון מסוגו, ולפי המחקרים שעשינו ומה שידוע לנו הוא גם היחיד מסוגו. תחשוב על זה, המטרה היחידה של הפרויקט הזה היא לדכא כמה שיותר מקרי פדופיליה, הטרדות ומעשי סדום שכאלה, וזה עוד לפני שהם קרו בכלל. מטרת הפרויקט היא לוודא שלהורים, בתור הדמות המרכזית והמשפיעה בחייהם של הילדים, יהיו את הכלים המדויקים שיעזרו להם למנוע את הזוועות האלה, ותוך כדי לחזק את הקשר עם ילדיהם. החלק הכי מדהים? ההורים כבר לא נאלצים למנוע מהילדים שלהם לחוות את כל רגעי הילדות התמימים שכל כך תורמים להתפתחות שלהם, ואף יכולים להחזיר לעצמם את השקט הנפשי ולישון עם ראש שקט בלילה."

מה הסיבה שאתה חושב שעוד אין פרויקט כזה שעושה את מה שאתם עושים?

"הסיבה פשוטה. כל הארגונים, העמותות והמתנדבים שעושים עבודת קודש בלתמוך בנפגעי התקיפות המיניות ולהחזיר אותם לתלם כמה שיותר מהר, בטוחים שמלבד להזהיר את ההורים על הימצאות פדופיל באיזור מסוים ולהנחות אותם שיגידו לילדים שלהם לא להסתובב לבד בלילה ולהקשיב למה שהם אומרים, אין עוד כל כך מה לעשות כדי למנוע את המקרים האלה מראש. וזה פשוט מתכון לאסון להניח ככה. עכשיו כמובן שלחסל 100% מהתופעה זו משימה כמעט בלתי אפשרית, פשוט כי תמיד יצוצו חלאות אדם שידאגו שהתופעה תימשך, אבל בהחלט אפשר להוריד את הסטטיסטיקה הנוראית שדיברנו עליה מקודם ולתת ביטחון ושקט נפשי להרבה יותר משפחות שם בחוץ, וזו בדיוק הסיבה שהחלטתי להקים את הפרויקט החברתי המיוחד הזה.״

איך הגעת להקים את הפרויקט הזה בדיוק?

"תמיד כשהייתי שומע על מקרי פדופיליה, אונס והטרדות של קטינים זה עורר בי בחילה ורק המחשבה שיש אנשים כאלה בחוץ שעושים את זה פעם אחר פעם ותמיד מצליחים לחמוק מזה, זעזעה אותי. לפני כמה שנים התחלתי להתנדב בארגונים רבים בתוך העולם הזה ונחשפתי פעמים רבות למקרי זוועה שבהם פדופילים אמיתיים הגיעו לפגישות אינטימיות עם הילדים, והתפקיד שלנו היה לעצור אותם לפני שזה קורה ולהסגיר אותם לרשויות החוק. עכשיו אחרי שאני הרבה יותר מודע למה שבאמת קורה בחוץ, איך הפדופילים חושבים ומה דרכי הפעולה שלהם, ואני מבין שזה יכול לקרות בכל משפחה ודווקא מהגורם הכי פחות צפוי. יצרתי קשר ואיחדתי את מיטב אנשי המקצוע, הפרופסורים והמוחות הדגולים בתחום, שיוכלו לחלוק עם ההורים כמה שיותר כלים ומידע עוצמתי, שיכול בעתיד להציל את תמימות ילדיהם ולמנוע מהם צילוק נפשי תמידי."


"הורים ותומכים בפעילות של דיכוי מעשי הסדום והפדופיליה מודים על המשימה המבורכת" (מקור: האתר הרשמי של "שומר מסך")

מה הכוונה איחדת את מיטב המוחות הדגולים בתחום?

"למרות הניסיון האישי שלי ועם כמה שהכוונה שלי טובה ואני רוצה לעזור לכל הורה להגן על הילד שלו מפני הזוועות האלה, אני מודע לכך שכמות הידע שלי בתחום היא מוגבלת ואכן יש אנשים הרבה יותר מנוסים ויותר מוסמכים להעביר את המידע יקר הערך הזה. לכן יצרתי קשר עם כל האנשים שיכולתי למצוא שמתעסקים בהבנת חשיבת הפדופילים, תקשורת פתוחה ועוצמתית עם הילדים ופיתוח ביטחון עצמי ומודעות עצמית גבוהה לילדים ולהורים כאחד, ככה שיש חותמת מקצועית שמגבה ותומכת בכל הפרויקט הזה. כל מי שהיה מוכן לקחת חלק בפרויקט ויש לו מידע וכלים פרקטיים וחשובים להעביר להורים, הצטרף לצוות. אם מי שקורא את הכתבה הזו יציץ ברשימת האנשים שלוקחים חלק בפרויקט הזה, הוא יבין שמדובר בשמות הבולטים בישראל, גם ברמת ה'פריימטיים' וגם ברמת אנשי המקצוע המובילים בתחומם."

אפשר עוד קצת פירוט על הפרויקט?

"כמובן. הפרויקט הוא פרויקט חברתי – חינוכי, שהפורמט שלו הוא תכנית הכשרה דיגיטלית הכוללת תמיכה טכנית מלאה בוואטסאפ. מה שאומר שכל ההרצאות, השיעורים, הכלים ומידע שמועבר בפרויקט צולם ונערך מראש, ככה שההורים יכולים פשוט לצפות בזה מתי שנוח להם ואיפה שנוח להם, מהנייד ומהמחשב כאחד. חלק מהדברים שתלמדו בפרויקט הזה יהיו ידע וכלים פרקטיים שילמדו אתכם דרכי פעולה שיעזרו לכם להיות במעקב אחר 'הפעילות הנסתרת' של הילדים שלכם מבלי שירגישו לרגע שאנחנו חודרים להם למרחב האישי ומנסים למנוע מהם לחוות דברים חדשים, להבדיל מתוכנות הריגול השונות, מהן כל סוגי הסכנות שהילדים שלנו חשופים בפניהן, איפה הן קיימות ואיך לאתר מראש כל התנהגות חשודה של הילד שלנו שיכולה לעורר חשש שקרה משהו שהוא מנסה בתמימותו להסתיר מאיתנו. בנוסף נלמד איך בדיוק פדופילים חושבים, למה הם עושים מה שהם עושים, מהן האסטרטגיות שהם מנצלים כדי להגיע לילדים שלנו ובאיזה שיטות טכנולוגיות הם משתמשים, וכמובן שנחשוף כלים 'בלתי חדירים' שיאפשרו לילדים שלנו להיות הרבה יותר מודעים ואחראים לעצמם, יחזקו להם את הביטחון העצמי, ויוכלו לאתר ולהיזהר מפני סכנות גם מבלי שנהיה 24/7 לידם. ואלה רק חלק מהנושאים שתמצאו בתכנית וזה עוד לפני שדיברנו על הראיונות השונים, החשיפות של פדופילים שעברו סירוס כימי, נפגעים שמשתפים, פסיכולוגים שמדריכים ועוד…"

אמרת שהפרויקט הוא פרויקט חברתי, מה הכוונה?

"מאחר והחזון של פרויקט 'שומר מסך' הוא להגן על הילדים מפני הטרדות וצלקות נפשיות ולהחזיר לכל הורה את השקט הנפשי לביתו על ידי הקניית כלים פשוטים ועוצמתיים ותקשורת בריאה עם ילדיו, החלטנו שחלק ניכר מהכנסות הפרויקט ייתרם לעמותות תמיכה בנפגעי תקיפה מינית ושיקום ,חלק אחר ימשיך להתגלגל לשיווק ככה שנמשיך בפעילות המבורכת של הפרויקט ונגיע לכמה שיותר הורים והחלק שנותר הוא כדי לכסות עלויות בסיסיות של הפעלת מערכת התכנית, ככה שהמטרה העיקרית היא להגביר את המודעות ולהמשיך להילחם בתופעה. חשוב להדגיש כאן – צוות 'שומר מסך' לא מוכר ״עוד קורס״ אלא מעניק תוכנית מקיפה שמטרתה לעזור ולעשות טוב לכל משפחה בישראל."

הבנתי, אז אתה אומר שהפרויקט מיועד לכל ההורים בישראל?

"בגדול, הפרויקט מיועד לכל הורה שיש לו ילד מתחת לגיל 18 והוא מוכן לעשות הכל כדי להגן על הילד שלו מפני הסכנות האלה. כמובן שאחד היתרונות הבולטים בתכנית מלבד השמירה על ביטחון הילדים, הוא הענקת כלים כל כך קריטיים ועוצמתיים להמשך חייהם, העלאת הביטחון העצמי והמודעות העצמית של הילד שיוכל להתמודד עם מצבים לא פשוטים בהמשך (וכולנו נתקלים למצבים כאלה), וכמובן חיזוק התקשורת בין ההורים לילדים שעוזר לייצר פתיחות וקרבה חזקה הרבה יותר."

יש לך דבר אחרון לומר לקוראים שלנו סהר?

"כן. לצערנו, הרבה הורים עדיין חושבים ש'הכל נמצא תחת שליטה', וכי 'הם בבקרה' ו'להם זה בחיים לא יקרה'. פעם אחר פעם הגישה ההרסנית הזאת הפכה לטעות טרגדית והסטטיסטיקה הנוראית נפלה על ילדיהם שהפך קורבן לתקיפה מינית. האנשים שמתנדבים בפרויקט 'שומר מסך' מקדישים את חייהם כדי למנוע כמה שיותר מקרי הטרדה, תקיפה מינית ואונס בקרב ילדינו. המטרה היחידה שלנו מהפרויקט הזה, היא להעלות את המודעות ואת ׳מכ"מ הסכנה׳ בקרב ההורים בישראל ולחסל את הסטטיסטיקה הנוראית של 1 מתוך 5 ילדים שחווה תקיפה מינית כלשהי ונשאר מצולק לכל החיים, ביחד עם ההורים והמשפחה שלו. דבר אחרון, בתור אחד שחווה את הזוועות האלה מקרוב ומכיר את ההשלכות ההרסניות שלהן על חיי הילד וכל הסובבים אותו, מה שאני מבקש מכם בתור הורים זה – בואו נילחם בתופעה הזו, נגן, נשמור ונציל את הילדים שלנו, ביחד."


אחת מהשיחות המזעזעות הלא מצונזרות של פדופילים עם ילדים: ״שתשכבי במיטה עם תחתון נקי תכתבי לי אוקיי?״  (מקור" האתר הרשמי של "שומר מסך") 

תודה על הזמן שלך, איך אפשר למצוא עוד מידע על הפרויקט?

"אני אתן לך קישור שתוכל לתת לקוראי הכתבה. הקישור יוביל אותם לאתר של 'שומר מסך' ושם מחכה להם הסבר הרבה יותר אישי ומעמיק על הפרויקט, המשתתפים בו, איך הוא בנוי ומה התוכן שהוא מעביר. מה שאני הולך לומר עכשיו הוא לפרוטוקול: כל יום, כל שעה וכל רגע שעובר מבלי שלהורים יש את הידע והכלים משני החיים האלה, הילדים שלהם נמצאים עמוק בתוך הסטטיסטיקה של 1 מכל 5 עובר הטרדה או תקיפה מינית כלשהי, וקיימת להם סכנה ממשית. אז כל מי שקורא את זה, תחשבו על ילדיכם, על הילדים של חבריכם ועל שאר ילדי ישראל. בואו ניתן להם עתיד טוב יותר, שליו יותר וטהור יותר, ביחד. תודה לך על הזמן שלך."

 *לחצו כאן למידע נוסף על הפרויקט החברתי "שומר מסך"*

כתבות קשורות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Back to top button